Bij het nieuwjaarsfeest rond de Brandenburger Tor in Berlijn zijn zeker tien vrouwen slachtoffer geworden van ongewenste seksuele toenadering. Zeven mensen zijn aangehouden. In Keulen meldden negen vrouwen zich vanwege aanranding.

Volgens de politie ging het om geïsoleerde incidenten. In de Duitse hoofdstad was het grootste nieuwjaarsfeest van het land. Enkele honderdduizenden mensen kwamen erop af. 

Bij de Brandenburger Tor was speciaal een veiligheidszone ingericht. Daar konden vrouwen terecht als ze zich onveilig voelden of waren lastiggevallen. De veilige zone werd bemand door medewerkers van het Rode Kruis.

De maatregel was een reactie op het grote aantal aanrandingen bij de jaarwisseling twee jaar geleden in Keulen. Toen deden uiteindelijk meer dan vijfhonderd vrouwen aangifte van diefstal of seksueel misbruik.

Videocompilatie: Nieuwjaar wereldwijd knallend ingeluid
122
Videocompilatie: Nieuwjaar wereldwijd knallend ingeluid

Keulen

Volgens de politie zijn in Keulen deze jaarwisseling negen vrouwen aangerand. Drie verdachten zijn geïdentificeerd. Ook waren in de stad een aantal vechtpartijen. Volgens een woordvoerder waren in Keulen ''ontzettend veel mensen'' op de been, maar was het aantal incidenten vergelijkbaar met een normale stapavond.

In Hamburg kwamen bij de politie een paar meldingen over seksueel ongewenst gedrag binnen. De politie in München meldde maandagmorgen dat er geen grote incidenten zijn geweest.

In Leipzig greep de politie in, nadat feestvierders op straat vuilnisbakken en andere voorwerpen in brand hadden gestoken. Een groep van veertig tot vijftig personen bekogelde de politie daarna met onder meer stenen en flessen. Een onbekend aantal relschoppers is opgepakt.