Meer dan 230 Peruaanse schrijvers, waaronder de Nobelprijswinnaar Literatuur Mario Vargas Llosa, hebben een manifest ondertekend waarin zij de deze week verleende gratie aan oud-president van Peru Alberto Fujimori afkeuren. 

De Peruaanse president Pedro Pablo Kuczynski verleende op kerstavond een presidentieel pardon aan Fujimori, die in het ziekenhuis ligt en volgens zijn lijfarts ''ongeneeslijk ziek'' is.

Fujimori, zoon van Japanse immigranten, zat een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor corruptie en schending van de mensenrechten tijdens zijn presidentschap, van 1990 tot 2000. De gratieverlening haalde een streep door deze veroordeling. 

'Illegaal'

Kuczynski stelt de gratie te hebben verleend op basis van humanitaire gronden, en Fujimori niet in de gevangenis wilde laten sterven. Volgens de schrijvers die het manifest hebben ondertekend lijdt de oud-president echter niet aan een degeneratieve of terminale ziekte. Ze noemen het pardon "illegaal en onverantwoord", en Fujimori een misdadiger tegen de mensheid, aldus persbureau AFP.

Vorige week zondag gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de vrijlating. Ook riepen zij de huidige president Pedro Pablo Kuczynski op om op te stappen vanwege zijn pardon. Uit een opiniepeiling bleek zaterdag dat 56 procent van de Peruanen het pardon goedkeurt. 

Duizenden Peruvianen protesteren tegen vrijlating voormalig president
73
Duizenden Peruvianen protesteren tegen vrijlating voormalig president