Het Russische Hooggerechtshof heeft het verzoek van de Russische oppositieleider Alexei Navalny voor deelname aan de verkiezingen afgewezen. De polticus mag van de kiescommissie in het land niet meedoen in de strijd om het presidentschap.

De Russische kiescommissie sloot de 41-jarige Navalny eerder deze week uit van deelname vanwege zijn 'criminele activiteiten uit het verleden'.

Navalny heeft meerdere keren vastgezeten voor het organiseren van demonstraties tegen de regering, waarvoor geen toestemming was verleend. Ook een eerdere veroordeling vanwege corruptie zat hem in de weg om door te gaan als presidentskandidaat.

Volgens Navalny zijn die straffen hem niet zomaar opgelegd. Ze zouden politiek gemotiveerd zijn. Daarom ging hij in beroep tegen het besluit van de kiescommissie. Ook riep hij zijn aanhangers op de stembusgang te boycotten.

Het Kremlin gaat onderzoeken of deze oproep in strijd is met de wet, maakte een woordvoerder dinsdag bekend. De woordvoerder weigerde verder commentaar te geven op de beslissing van de verkiezingscommissie en sprak aantijgingen tegen dat de presidentsverkiezing een farce zou zijn zonder Navalny.

Poetin

Navalny gold als de enige kansrijke tegenstander van de zittende Russische president Vladimir Poetin, die volgens recente peilingen met een ruime meerderheid van de stemmen afstevent op een nieuw termijn. Poetin zou bij een nieuwe overwinning tot 2024 aan de macht kunnen blijven.

De presidentsverkiezingen zijn volgend jaar op 18 maart.