Russische olietankers hebben op zee olie overgeladen op Noord-Koreaanse schepen. Dat melden twee anonieme bronnen bij Europese veiligheidsdiensten.

De afgelopen maanden zouden zeker drie van dergelijke transporten geweest. Het leveren van olie is in strijd met de sancties die de Verenigde Naties Noord-Korea vanwege rakettesten heeft opgelegd.

Volgens de bronnen is er geen bewijs dat Rusland als staat bij de smokkel betrokken is. Noord-Korea heeft de olie hard nodig voor onder meer het raketprogramma.

Uit satellietdata zou blijken dat enkele Russische schepen ongewone routes hebben afgelegd en dat schepen hun transponder waarmee de locatie wordt doorgegeven enkele dagen hebben uitgeschakeld.

Hard bewijs dat de olie op zee is overgeladen, is niet gevonden. De eigenaren van de bewuste schepen ontkennen de smokkel.

China

China ontkende vrijdagochtend dat het olie heeft geleverd aan Noord-Korea. De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag dat Chinese schepen tegen afspraken in goederen hebben geleverd aan het communistische land.

De Amerikaanse president baseert zijn verklaring op basis van beelden gemaakt door spionagesatellietten van de Verenigde Staten. Daarop zou te zien dat een Chinees schip op zee olie levert aan het Noord-Koreaanse schip Rye Song Gang.  

Sinds oktober zou op deze manier dertig keer goederen zijn geleverd aan Noord-Korea. Volgens China is het betreffende schip sinds augustus niet in een Chinese haven geweest. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde tevens dat Chinese bedrijven nooit VN-resoluties zouden overtreden.

Hongkong

Vrijdag kwam het nieuws naar buiten dat de Zuid-Koreaanse autoriteiten een schip hebben geïnspecteerd dat in internationale wateren brandstof zou hebben geleverd aan een Noord-Koreaans vaartuig. Het schip vaart onder de vlag van Hongkong.

De autoriteiten hebben aangekondigd de overtreding door te geven aan het comité van de VN-Veiligheidsraad dat toezicht houdt op naleving van de sancties. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt geen informatie te hebben over deze kwestie.