Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de dood van de 18-jarige Ivana Smit onderzoeken. Het Nederlandse model overleed op 7 december na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. 

Dat heeft een woordvoerder van het Landelijk Parket vrijdag gezegd.

Het zou gaan om een oriënterend onderzoek, waarbij het autopsierapport van de Maleisische autoriteiten wordt opgevraagd en wordt vergeleken met die van de Nederlandse forensisch patholoog Frank van de Goot. Naar aanleiding daarvan wordt gekeken of er daadwerkelijk een strafrechtelijk onderzoek komt.

Het lichaam van Smit is afgelopen zaterdag aangekomen op Schiphol. Uit een eerste onderzoek hier op haar lichaam zou blijken dat het letsel niet zonder meer past bij iemand die van grote hoogte is gevallen, meldde Van de Goot eerder deze week. Begin volgend jaar worden de eerste definitieve uitslagen verwacht.

Onduidelijk

Smit zou zijn overleden na een val van een balkon in Kuala Lumpur. Zij was die nacht op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk. Het koppel zegt niets te hebben gemerkt van Smits ongeval.

Haar dood is volgens de nabestaanden omgeven met vraagtekens en ze hebben geen vertrouwen in de Maleisische autoriteiten. De familie van Smit vroeg het OM eerder deze week om hulp bij het achterhalen van de waarheid. 

Smit wordt zaterdag gecremeerd.