De autoriteiten van Alabama hebben de Democraat Doug Jones donderdag officieel tot winnaar verklaard van de tussentijdse Senaatsverkiezing in de doorgaans Republikeinse staat. 

De verantwoordelijke minister John Merrill maakte dat bekend, nadat de rechter een verzoek van de Republikein Roy Moore om herziening wegens mogelijke verkiezingsfraude had afgewezen.

Moore, de verslagen kandidaat voor de opvolging van Jeff Sessions in de Amerikaanse Senaat, had woensdagavond op de valreep een aanklacht ingediend omdat hij meende dat er sprake is geweest van malversaties.

Jones won op 12 december de verkiezing met ongeveer 22.000 stemmen (1,6 procent) meer dan zijn tegenstander. Moore vocht de uitslag aan, maar de marge was zo ruim dat de rechter een fraude-onderzoek niet nodig achtte.

Feest na winst Democraat Jones van Senaatszetel Alabama
50
Feest na winst Democraat Jones van Senaatszetel Alabama

Beschuldigingen

Moore wordt door verschillende vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag toen zij tieners waren. De oud-rechter heeft tot nu echter alle beschuldigingen resoluut van de hand gewezen. Zijn campagne leed er desondanks ernstig onder.

Doordat er met Jones een Democraat wint, is de Republikeinse meerderheid in de Senaat terug gebracht tot 51 zetels tegenover 49 voor de Democraten. Dat maakt het voor president Donald Trump moeilijker om zijn beleid goed door te kunnen voeren.

Vicepresident Mike Pence zal Jones op 3 januari beëdigen. "Ik zie ernaar uit in het nieuwe jaar aan het werk te gaan voor de mensen in Alabama", zo reageerde de Democraat. Hij noemde zijn verrassende zege "een nieuw hoofdstuk voor onze staat en ons land".