De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zich positief uitgelaten over de relatie met Nederland. "We hebben geen probleem met Duitsland, Nederland of België. In tegendeel: de mensen die in de regeringen van die landen zitten, zijn mijn oude vrienden."

Dat zei Erdogan volgens de krant Hürriyet tegen journalisten.

Erdogan zei ook waarde te hechten aan goede betrekkingen met de EU en EU-lidstaten. Hij sloot een bezoek aan Nederland of Duitsland niet uit. Premier Mark Rutte heeft volgens Erdogan "een aantal signalen afgegeven om de relatie met ons te verbeteren. Die zijn toereikend." 

De Turkse leider deed die uitspraken terwijl hij terugvloog na een meerdaagse reis naar Afrika.

Bekoeld

De relatie tussen Den Haag en Ankara kwam dit jaar onder druk te staan door de voorgenomen komst van twee Turkse ministers. Zij wilden in Nederland campagne voeren voor een Turks referendum. De Nederlandse regering voelde daar niets voor. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten.

De Turkse regering eiste daarna excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mag sindsdien niet terugkeren naar zijn post in Ankara. Erdogan beschuldigde Nederland onder meer van nazisme en fascisme. Sinds deze diplomatieke rel heeft Rutte geen contact meer gehad met Erdogan. Op een top van de G20 in het Duitse Hamburg in juli zaten beide leiders wel aan de tafel, maar was er geen contact.

"Ze hebben me benadeeld", zei Erdogan volgens Hürriyet. "Verder had ik voorheen goede ontmoetingen met Rutte."

Toenadering

Inmiddels lijkt de relatie tussen beide landen enigszins te ontdooien, en heeft het kabinet steeds gezegd in te zetten op de-escalatie. Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken had onlangs nog een gesprek met zijn Turkse evenknie Mevlüt Çavuşoğlu in de marge van een NAVO-bijeenkomst. En Rutte zei vorige week in De Telegraaf een betere relatie te willen met Turkije. "Van een oplossing is echter nog geen sprake", laat een woordvoerster van Zijlstra weten.

De Turkse leider zei verder dat zijn contacten met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en president Frank-Walter Steinmeier "altijd erg goed zijn geweest."