De voormalige autoritaire president van Peru, Alberto Fujimori, vroeg dinsdag om vergeving 'uit de grond van mijn hart' aan de Peruaanse bevolking die hij teleurgesteld had, en bedankte president Pedro Pablo Kuczynski voor het verlenen van zijn gratie.

In een video die op Facebook werd gepost, beloofde Fujimori vanuit een ziekenhuisbed dat hij als vrij man de oproep van Kuczynski voor de verzoening van het land ondersteunt.

De opmerkingen waren Fujimori's eerste expliciete verontschuldiging aan het Andesland en kwamen na twee dagen van onrust sinds Kuczynski onverwachts aankondigde dat hij hem gratie had verleend. Maandag deed Kuczynski een beroep op de Peruanen om 'de bladzijde om te slaan'.

Misdaden

De gratieverlening haalde een streep door Fujimori's eerdere veroordeling wegens fraude en misdaden tegen de menselijkheid tijdens zijn rechtse regering van 1990-2000.

Zondag gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de vrijlating. De demonstranten hadden onder meer posters bij zich met daarop het gezicht van Fujimori en de tekst "moordenaar" en "dief". Ook riepen zij de huidige president Pedro Pablo Kuczynski op om op te stappen vanwege zijn pardon.

Duizenden Peruvianen protesteren tegen vrijlating voormalig president
73
Duizenden Peruvianen protesteren tegen vrijlating voormalig president