Het blijft voorlopig onzeker wat er gaat gebeuren in Catalonië nu de separatisten donderdag met een nipte meerderheid hebben gewonnen. De partij van oud-premier Carles Puigdemont heeft samen met andere separatisten bij de verkiezingen in de regio 70 van de 135 zetels behaald. 

Dat zegt Eric Storm, Spanjedeskundige van de Universiteit Leiden, tegen NU.nl.

Ondanks de winst van de separatisten blijft de basis voor echte afsplitsing van de regio "minimaal", zegt Storm. Puigdemont heeft al gezegd de oude regering terug te willen, maar volgens Storm zal dit problemen gaan opleveren. "Als hij terugkomt zal hij de gevangenis ingaan. Daarbij zitten er nog drie parlementsleden in voorlopige hechtenis, dus dan zouden ze meteen geen meerderheid meer hebben. Een regering vormen wordt dus moeilijk."

"Daarnaast is hun grootste probleem dat ze hun ideeën niet effectief kunnen maken. De Spaanse regering zal weer gaan ingrijpen en de rechter zal weer personen gaan vervolgen. Ze hebben daarbij vrijwel geen steun uit Europa en bedrijven lopen weg."

Puigdemont zit nog steeds in Brussel om een arrestatie te voorkomen. Meerdere leden van zijn kabinet zijn wel opgepakt.

Rajoy

Puigdemont noemde de uitslag een klap voor de Spaanse premier Mariano Rajoy. De niet-separatistische partijen haalden samen wel een meerderheid van de stemmen, maar de Catalaanse kieswet kent echter een wegingsysteem dat plattelandsgebieden bevoordeelt, waardoor de separatisten meer zetels haalden. 

Ook Storm is het eens dat de uitslag een "klap" te noemen is. "Het geluid (van de niet-separatisten, red.) heeft niet verloren, maar de partij wel. Daarnaast had Rajoy gehoopt dat de separatisten niet zouden winnen, dat is dus niet helemaal gelukt."

"Het belangrijkste is dat het voorlopg onzeker blijft wat er gaat gebeuren en dat zal de economie niet goed doen. De separatisten willen een regering vormen en kunnen dat niet in de praktijk uitvoeren. Maar ze kunnen ook geen afstand doen van hun ideeën", aldus Storm.

Hoe verliep het landen die onafhankelijk werden?
135
Hoe verliep het landen die onafhankelijk werden?