De Amerikaanse president Donald Trump is niet van plan om de speciale aanklager in het Ruslandonderzoek, Robert Mueller, te ontslaan. Mueller ligt onder vuur vanuit het Republikeinse kamp omdat hij op onwettige wijze duizenden e-mails in handen zou hebben gekregen.

Trump denkt er echter niet aan om de aanklager, die de beïnvloeding van de presidentsverkiezingen van 2016 onderzoekt, te ontslaan. 

Mueller kreeg de mails van de General Services Administration (GSA), een overheidsorganisatie die helpt het ambtelijk apparaat te coördineren. Dat stelt de organisatie Trump for America (TFA).

TFA moest eind vorig jaar de overgang van Trump naar het Witte Huis voorbereiden en soepel doen verlopen. Daarbij werd gebruik gemaakt van de diensten van de GSA. In een brief aan het Congres schrijft de TFA dat Mueller "tienduizenden" interne mails op oneerlijke wijze in zijn bezit heeft gekregen via GSA-medewerkers.  

Teleurgesteld

Trump zei zondag dat hij "teleurgesteld" was toen hij hoorde dat Mueller op onrechtmatige wijze aan de e-mails zou zijn gekomen. Hij denkt echter niet dat de mails belastende informatie bevatten. 

"Mijn mensen waren erg van streek, maar ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat ze iets tegen hen hebben kunnen vinden in de mails", aldus Trump die nogmaals benadrukte dat er "op geen enkele wijze een samenzwering was" tussen Trumps campagnemedewerkers en Rusland. 

Ongenoegen

De beschuldiging van TFA is een nieuwe uiting van het ongenoegen in Republikeinse kringen over het werk van Mueller. De speciale aanklager werd in mei aangesteld door staatssecretaris Rosenstein van Justitie om de betrekkingen tussen Trumps campagneteam en de Russen te onderzoeken.

Het kantoor van Mueller wuift de kritiek weg. "Wanneer we in ons lopende strafrechtelijke onderzoek e-mails hebben verkregen, hebben we dat gedaan door toestemming van de accounteigenaar te krijgen of door de juiste onderzoeksprocedures te volgen", aldus woordvoerder Peter Carr.

Staat van beschuldiging

Mueller, tussen 2001 en 2013 directeur van de FBI, stelde in oktober twee mannen in staat van beschuldiging: Paul Manafort en Rick Gates. Manafort was campagneleider van Trump van juni tot augustus 2016. Gates is een consultant en lobbyist die met Manafort in zaken zat.

Ook werd onlangs bekend dat de ontslagen nationale veiligheidsadviseur van Trump, Michael Flynn, met Mueller samenwerkt in ruil voor strafvermindering.