In Rusland is door informatie van de Amerikaanse geheime dienst CIA een aanslag verijdeld. De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag zijn Amerikaanse collega Donald Trump gebeld om hem hiervoor te bedanken.

De Verenigde Staten hadden het Kremlin informatie verstrekt over een groepering die een terroristische daad in Sint-Petersburg voorbereidde.

Volgens persbureau Interfax was de Kazanski-kathedraal in de tweede stad van Rusland het doelwit van de aanslagplegers. De CIA had lucht gekregen van de plannen en de Russische inlichtingendiensten op de hoogte gebracht. Die konden de verdachten snel arresteren.

De gedetailleerde informatie stelde de Russen in staat een aanslag te voorkomen die "grote aantallen mensen" het leven had kunnen kosten, aldus het Witte Huis.

Islamitische Staat

De Russische veiligheidsdiensten stelden vrijdag in een verklaring dat zeven leden van een terreurcel gelieerd aan Islamitische Staat waren gearresteerd. Ze hadden explosieven, wapens en extremistische literatuur bij zich. 

Poetin beloofde Trump dat de Russen ook onmiddellijk aan de bel zullen trekken als er informatie opduikt over mogelijke terreurdaden in de Verenigde Staten.

Het Witte Huis bevestigde zondagavond dat Poetin Trump heeft bedankt voor de waarschuwing van de Amerikaanse inlichtingendiensten.