Ten minste twee terroristen met bomgordels hebben zondag een aanslag gepleegd op een drukbezochte protestantse kerk in het zuidwesten van Pakistan. Zeker negen mensen kwamen daarbij om het leven en ten minste 45 anderen raakten gewond.

Het tweetal, dat ook vuurwapens bij zich droeg, bestormde het kerkcomplex in de stad Quetta vlak na het begin van een kerkdienst, waarbij ongeveer vierhonderd kerkgangers aanwezig waren. Volgens een politiebron waren er nog twee aanvallers bij de aanslag betrokken en wisten zij te ontsnappen, maar dat is nog niet officieel bevestigd.

Door het optreden van de aanwezige politiebewakers wisten de terroristen het hoofdgebouw wel te bereiken, maar konden ze daar niet naar binnen. Een van de aanvallers blies zichzelf op en de andere werd gedood door de politie.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door Islamitische Staat, maar de bewering van de terreurgroep ging niet gepaard met bewijs.

De kerk wordt op een zondag volgens de plaatselijke politie normaal gesproken bezocht door ongeveer 250 kerkgangers, maar deze week waren er zeker vierhonderd omdat het kerstfeest nadert.

Aardgasrijk

De Pakistaanse deelstaat Baluchistan wordt al jaren geteisterd door een opstand van radicaal-islamitische groeperingen tegen de Pakistaanse overheid. Zij eisen een groter deel van de opbrengsten van de winning van aardgas en mineralen in de regio en beschuldigen de regering in Karachi van discriminatie.

Pakistan telt naar schatting 208 miljoen inwoners, bijna allemaal moslims. Er wonen slechts rond de 3,5 miljoen christenen. Vorig jaar vielen meer dan zeventig doden bij een bloedige aanslag op christenen in de stad Lahore.