In Australië is woensdag een wet ingegaan die bepaalt dat veroordeelde pedoseksuelen niet zomaar het land mogen verlaten, maar een reisvergunning nodig hebben. Een veroordeelde pedoseksueel die woensdag op Sydney Airport het vliegtuig wilde nemen, werd als eerste tegengehouden.

Voor zover bekend is Australië het eerste land ter wereld dat de bewegingsvrijheid van pedoseksuelen aan banden legt, schrijven de media. Het land telt 20.000 geregistreerde pedofielen. Die mensen mogen alleen nog maar voor specifieke doeleinden het land verlaten.

Als ze de wet overtreden, kunnen ze voor vijf jaar de gevangenis in. Waar de man die bij het vliegveld was tegengehouden naartoe ging, werd niet bekendgemaakt. Hij is meegenomen voor verhoor.

Naast de benodigde reisvergunning kan ook het paspoort van een veroordeelde pedoseksueel worden afgenomen. Ieder jaar komen er 2.500 mensen bij.

Zuid-Oost Azië

De overheid wil met de wet voorkomen dat pedoseksuelen naar bestemmingen als Thailand, Maleisië en het Indonesische eiland Bali reizen voor seks met kinderen.

Iedere pedofiel die naar het buitenland wil, moet voortaan eerst toestemming van de politie krijgen. Australië wil het sekstoerisme indammen. Senator Derryn Hinch, die zich lang voor reisrestricties voor pedoseksuelen inzette, omschreef de reizen naar Zuidoost-Azië van pedofielen als "kinderverkrachtingsvakanties". Hij kondigde meer initiatieven tegen seksmisdrijven aan.

In 2016 zijn zeker achthonderd geregistreerde Australische pedoseksuelen naar Zuid-Oost Azië gereisd, 40 procent meldde dit niet bij de politie.