Door een explosie op een gasoverslagstation in Oostenrijk is dinsdag één persoon om het leven gekomen en zijn zeker achttien mensen gewond geraakt. Italië heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege het gebrek aan gas.

Dat melden Oostenrijkse autoriteiten aan persbureau AP. Op beelden van de explosie zijn hoge vlammen boven het station te zien.

Van de gewonden heeft er een zwaar letsel. Volgens de hulpdiensten is niemand buiten het complex gewond geraakt. Door de explosie werden diverse gebouwen en voertuigen vernield.

Hulpdiensten rukten massaal uit naar het complex in Baumgarten an der March waar ongeveer vijftig mensen werken. Aanvankelijk werd van tientallen gewonden melding gemaakt, maar de politie bevestigde dat niet.

De ontploffing gebeurde rond 8.45 uur dinsdagochtend waarna een brand uitbrak op het station. De autoriteiten zouden de situatie nu onder controle hebben. De lokale politie meldt dat de ontploffing een technische oorzaak heeft. Toch wordt er voor de zekerheid een onderzoek ingesteld om uit te sluiten dat het om een misdrijf gaat.

Gastoevoer

Het station ligt dicht bij de grens met Slowakije en is één van de belangrijkste stations in de toevoer van Russisch gas naar de rest van Europa. In Italië heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen, omdat er geen gas het land meer binnenkomt. Volgens de Italiaanse netbeheerder kan de toevoer nog dinsdag worden hervat.

In de rest van Europa stegen de gasprijzen direct na het incident. Het had echter geen gevolgen voor de toevoer aan landen behalve aan Italië. De Italiaanse minister van Industrie gebruikte de gelegenheid om wederom te pleiten voor de omstreden Trans-Adriatische Gaspijplijn. Zo zou er direct vanuit Azerbeidzjan gas naar Italië moeten stromen. Milieuactivisten zijn tegen deze verbinding.