De politie in Bangladesh heeft de vrouw van de dader van de aanslag in New York gevonden. Akayed Ullah, die maandag probeerde in het centrum van New York een terroristische aanslag te plegen, is oorspronkelijk afkomstig uit Bangladesh.

De vrouw is dinsdag ondervraagd door de politie en woont met haar familie in Dhaka. Over de uitkomst daarvan is niets bekendgemaakt. Wel heeft de politie gezegd dat de vrouw en Ullah samen een kind hebben van zes maanden oud.

De politie van Bangladesh had dinsdagochtend aangekondigd op zoek te gaan naar familie en bekenden van Ullah. Hij woonde zelf in Brooklyn in New York samen met zijn moeder, twee zussen en broer.

Volgens de politie in Bangladesh had de 27-jarige Ullah in dat land geen strafblad. Hij zou in september voor het laatst in het land zijn geweest. Bangladesh heeft de mislukte aanslag sterk veroordeeld.

De man raakte maandagochtend gewond bij de poging een pijpbom op zijn lichaam te laten ontploffen op een van de drukste plekken van de stad, het busstation en metroknooppunt Port Authority in het hart van Manhattan. Drie omstanders raakten licht gewond door de explosie.

De politie in New York maakt dinsdag bekend dat Ullah officieel verdacht wordt van het bezit van verboden wapens, terroristische bedreiging en deelname aan een terroristisch misdrijf. 

Motief

Onderzoekers hebben inmiddels ontdekt dat de dader propagandafilms van Islamitische Staat bekeek op internet, maar over het motief van de dader bestaat nog onduidelijkheid.

CNN berichtte dat Ullah wraak wilde voor het Israëlische optreden in de Gazastrook. De ernstig gewonde verdachte zou volgens bronnen van The New York Times echter hebben verklaard dat hij Amerikaanse luchtaanvallen op IS-doelen wilde vergelden.

De 27-jarige man zou de plek van de aanslag hebben gekozen omdat er kerstposters hingen. De explosie was te zien op camerabeelden. "Ik denk dat hij klaar was om te sterven. We zien hem in de video draden met elkaar verbinden'', zei een bron binnen de politie tegen de krant.