De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zondag aangekondigd dat de drie grootste oppositiepartijen in het land worden uitgesloten van de presidentsverkiezingen van volgend jaar, omdat de partijen de burgemeestersverkiezingen dit weekend hebben geboycot.  

Door het besluit van Maduro worden onder meer de partijen van Henrqiue Capriles en Leopoldo Lopez, die eerder dit jaar uit zijn huis werd gehaald tijdens een huisarrest, uitgesloten van de verkiezingen, meldt persbureau AFP.

Maduro heeft laten weten dat alleen partijen die zondag deelnamen aan de burgemeestersverkiezingen ook aan de landelijke verkiezingen mogen meedoen. "Partijen die niet meededen en vooraf opriepen tot een boycot kunnen niet deelnemen aan de verkiezingen", zou Maduro tegen verslaggevers hebben gezegd. "Als ze geen verkiezingen willen, wat willen ze dan? Oorlog?"

De president maakte tevens bekend zeker negentig procent van de 335 burgemeestersverkiezingen te hebben gewonnen. Volgens Maduro kan de Socialistische partij uiteindelijk zo'n 300 burgemeesters installeren. 

De oppositiepartijen betichten Maduro van het omkopen van kiezers. In ruil voor voedselbonnen zouden kiezers naar de stembus gelokt zijn. Maduro ontkende dit en sprak van eerlijke en open verkiezingen. Volgens de kiescommissie van het land was het opkomstpercentage 47 procent.

Onrust

De spanningen tussen de Venezolaanse regering en de oppositie zijn in het afgelopen jaar flink toegenomen. Begin augustus werd na verkiezingen, die door de oppositie geboycot werden, een grondwetgevende vergadering opgericht door Maduro. Daarin zitten vrijwel alleen personen die op de hand zijn van de regering van Maduro. De vergadering heeft als staatsorgaan de taken van het parlement overgenomen.

Eerder deze maand probeerden afgevaardigden van de regering-Maduro en de oppositie tevergeefs om tot een akkoord te komen over de politieke en economische crisis in het land. Volgens de coalitie probeert Maduro met de voortdurende gesprekken tussen de oppositie en de regering tijd te rekken, om hervormingen door te voeren. De president beschuldigt zijn tegenstanders er op zijn beurt van dat de oppositie geweld boven de dialoog verkiest.