Aanhangers van de voormalige Georgische president Michail Saakasjvili zijn zaterdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev de straat opgegaan om zijn vrijlating te eisen.

Ze blokkeerden een toegangsweg naar de gevangenis. Daarop sloot de politie een andere straat af, meldden lokale media. Saakasjvili kondigde na zijn arrestatie aan in hongerstaking te gaan.

De staatloze Saakasjvili werd vrijdagavond voor de tweede keer deze week gearresteerd. Zijn fanatieke achterban bevrijdde hem eerder uit een politiebusje. Nadat bekend werd dat hij opnieuw is opgepakt, verzamelden enkele honderden aanhangers zich 's avonds al bij het detentiecentrum.

Advocaten van de oud-president verwachten dat maandag een besluit valt over wat er verder met hem gebeurt. De openbaar aanklager wil hem onder huisarrest plaatsen. Saakasjvili wordt ervan beschuldigd een criminele organisatie te steunen.

"Zoals afgesproken hebben de veiligheidstroepen alles gedaan om extreem geweld en bloedvergieten te voorkomen", liet procureur-generaal Joeri Loetsenko weten na de arrestatie.

Celstraf

Saakasjvili was van 2004 tot 2007 en van 2008 tot 2013 president van Georgië. Hij verliet na zijn presidentschap zijn land, waar hij nu officieel wordt gezocht wegens het hardhandig neerslaan van demonstraties tegen de regering. Hem hangt een celstraf tot acht jaar boven het hoofd.

Hij week uit naar Oekraïne, waar hij in 2015 werd geïnstalleerd als gouverneur van de regio Odessa. De stateloze ex-president heeft nu een slepend conflict met zijn gastheer, president Petro Porosjenko van Oekraïne die volgens hem corrupt is.

Het Oekraïense Openbaar Ministerie liet weten dat Saakasjvili niet wordt uitgeleverd aan Georgië.