Bijna zesduizend brandweermensen zijn bezig de hevige natuurbranden in Californië te bestrijden. Het vuur bedreigt momenteel meer dan 23.000 huizen.

Ruim tweehonderdduizend inwoners van de Amerikaanse kuststaat zijn geëvacueerd. Zeker vijfhonderd huizen zijn al door het vuur vernietigd.

Er woeden momenteel zes natuurbranden in het gebied tussen Los Angeles en Santa Barbara. Het vuur begon maandag en is heel lastig te bestrijden door de hevige wind.

Voor de bestrijding van het vuur maakt de brandweer onder meer gebruik van helikopters waarmee water op de vuurzee wordt gedumpt.

Scholen dicht

Meer dan duizend scholen in de regio Los Angeles zijn uit voorzorg al twee dagen gesloten. Ook de Universiteit van Californië heeft alle lessen opgeschort.

Het grootste vuur, de zogenoemde 'Thomas Fire' ten noordwesten van Los Angeles, bestrijkt nu zo’n 46.000 hectare. Het op één na grootste vuur woedt ten noorden van San Diego. Veel snelwegen in dit gebied zijn afgesloten.

Rupert Murdoch

De felle branden hebben donderdag Bel Air bereikt, de exclusieve en peperdure woonwijk in het westen van Los Angeles, waar veel beroemdheden een huis bezitten. Diverse grote panden zijn al ten prooi gevallen aan de vlammen. Huizen in Bel Air kosten al snel enkele miljoenen dollars.

De vuurzee bedreigde onder meer het wijngoed Moraga Estate, eigendom van mediamagnaat Rupert Murdoch. De medewerkers zochten ijlings een goed heenkomen. Murdoch zei in een verklaring dat sommige gebouwen mogelijk zijn beschadigd, maar dat hij denkt dat de wijnmakerij en het woonhuis nog overeind staan.