De blanke politieman die in april 2015 in South Carolina een ongewapende zwarte automobilist in de rug schoot nadat hij die had aangehouden wegens een verkeersovertreding is donderdag veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf. Een omstander filmde het optreden van de agent en zette dat op internet.

Velen beschouwden het als een koelbloedige moord op de 50-jarige Walter Scott, die door vijf kogels werd getroffen. Een jury kon vorig jaar in de rechtszaak geen uitsluitsel geven, waarna de zaak nietig werd verklaard. De federale rechter legt nu een langdurige celstraf op omdat de dood van het slachtoffer te vergelijken is met moord.

Het openbaar ministerie paste de aanklacht in mei aan, nadat de schutter had toegegeven dat hij zijn boekje te buiten was gegaan en met het gebruik van excessief geweld de burgerrechten van Scott had geschonden. Hij had de chauffeur tot stoppen gedwongen, omdat diens auto een kapot achterlicht had. Daarna had hij zich bedreigd gevoeld en na een worsteling geschoten.