Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook zijn rellen uitgebroken. Palestijnen raakten in de bezette gebieden slaags met Israëlische soldaten. De rellen volgen een dag nadat president Trump had meegedeeld dat de VS Jeruzalem erkennen als hoofdstad van Israël.

De Palestijnse Autoriteit had opgeroepen tot een algemene staking, maar de Palestijnse moslimbeweging Hamas had onomwonden gepleit voor een derde intifada tegen Israël.

In de buurt van de plaats Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gebruikten de Israëlische soldaten onder meer traangas om de menigte te verspreiden nadat ze waren bekogeld met stenen. Ook in het bezette Oost-Jeruzalem waren er relletjes.

Voor zover bekend zijn er slechts enkele lichtgewonden gevallen. De autoriteiten houden rekening met meer en zwaardere rellen op vrijdag. Hamas-leider Ismail Haniyah riep op tot 'razernij' op vrijdag. Israël heeft zijn legereenheden op de Jordaanoever en in de Gazastrook donderdag al versterkt.

Rusland

Een woordvoerder van het Kremlin in Rusland  zei donderdag dat de toestand in het Midden-Oosten alleen maar ingewikkelder wordt en de wereld verdeeld raakt verdeeld door de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. 

Jeruzalem is in de ogen van de wereldgemeenschap al zeventig jaar een plaats die een cruciale rol zou moeten spelen bij het bereiken van vrede tussen de Israëli's en Palestijnen. Lange tijd wilden de VN een internationaal bestuur voor Jeruzalem.

Het Arabische oosten van de stad is echter in 1967 door Israël bezet en vervolgens geannexeerd. De VN eisen dat de bezetters vertrekken en onderhandelen over vrede tussen een Joodse en een Palestijnse staat.