De gezamenlijke luchtmachtoefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben de woede gewekt van het regime in Pyongyang. Oorlog op het Koreaanse schiereiland is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea ''een voldongen feit".

''De resterende vraag is: wanneer zal de oorlog uitbreken?", aldus een woordvoerder. Hij zei ook dat Noord-Korea geen oorlog wenst, maar die ook niet uit de weg gaat. En de VS zullen de prijs betalen als het geduld van Noord-Korea verkeerd wordt ingeschat.

Sinds begin deze maand zijn de VS en Zuid-Korea bezig aan een grote oefening, waar twaalfduizend manschappen en 230 vliegtuigen bij zijn betrokken. Volgens Noord-Korea zijn dergelijke oefeningen de voorbodes van een invasie van het Noorden.

Afgelopen weekend zei Witte Huis-veiligheidsadviseur Herbert McMaster dat de mogelijkheid van een oorlog met Noord-Korea "elke dag toeneemt". De Republikeinse senator Lindsey Graham drong er zondag bij het Pentagon op aan om alle familieleden van Amerikaans militair personeel te evacueren uit Zuid-Korea.

Deze week brengt de chef politieke zaken van de VN, Jeffrey Feltman, een zeldzaam bezoek aan Noord-Korea om de spanningen te bespreken. Hij is de hoogste VN-functionaris die het Oost-Aziatische land bezoekt sinds 2012.

Zuid-Korea en VS ensceneren aanval op Noord-Korea in oefening
47
Zuid-Korea en VS ensceneren aanval op Noord-Korea in oefening

Intercontinentale raketten

De spanningen op het Koreaans schiereiland zijn de afgelopen maanden snel opgelopen door de vorderingen van de Noord-Koreaanse raket- en kernwapenprogramma's. Het land vuurde eind november weer een intercontinentale ballistische raket (ICBM) af en liet na afloop weten dat het raketprogramma hiermee voltooid is: de projectielen kunnen het Amerikaanse vasteland bereiken.

Internationale deskundigen bevestigen die bewering, hoewel het nog onduidelijk is of de raketten daarbij ook een kernkop kunnen dragen die daadwerkelijk tot ontploffing kan worden gebracht.