De vijf afgezette Catalaanse oud-bewindslieden die naar België zijn uitgeweken, blijven daar "voor het moment". Ex-premier Carles Puigdemont zei woensdag in Brussel dat ze eerst duidelijk willen hebben wat er gebeurt als ze naar Spanje terugkeren.

Het Spaanse hooggerechtshof zette dinsdag een streep door het Europese arrestatiebevel dat Madrid had uitgevaardigd. Opperrechter Pablo Llarena bepaalde dat het arrestatiebevel niet meer nodig is, omdat de Catalaanse politici hebben aangegeven terug te willen keren naar Spanje.

Volgens oud-premier Puigdemont hebben de Spaanse rechters het arrestatiebevel geschrapt uit vrees dat Belgische rechters zouden oordelen dat er geen grond is voor de aanklachten.

Celstraf

Door het intrekken van het bevel is uitlevering door België van de baan, maar in Spanje riskeert het vijftal nog wel te worden aangehouden voor hun rol bij het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid. Ze riskeren tot dertig jaar celstraf voor onder meer rebellie, aldus de separatistische Puigdemont.

Donderdag wordt in Brussel een grote demonstratie gehouden door Catalaanse afscheidingsbewegingen en hun aanhang. Er worden 20.000 mensen verwacht.

Over twee weken worden nieuwe verkiezingen gehouden in Catalonië. Volgens Puigdemont wil de Spaanse regering geen internationale waarnemers toelaten.