De Republikeinse partij heeft officieel besloten weer de campagne van de omstreden eigen senaatskandidaat Roy Moore te steunen. De oud-rechter wordt door meerdere vrouwen beticht van seksueel wangedrag en aanranding. De meeste waren minderjarig toen Moore zich aan zou hebben opgedrongen.

Eerder trokken vrijwel alle Republikeinse partijprominenten hun handen van Moore af en riepen hem op van zijn kandidatuur af te zien.

Maar sinds president Donald Trump zich achter Moore heeft geschaard, zijn de Republikeinen bijgedraaid. Trump geeft Moore het voordeel van de twijfel. "Hij ontkent alles, daar moeten we naar luisteren", aldus de president.

De Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell stelde twee weken geleden nog de vrouwen die Moore hebben aangeklaagd te geloven. Nu stelt hij dat "de bevolking van Alabama de ruimte moet krijgen om zelf te kiezen".

Minderjarige vrouwen

De 70-jarige Moore, die volgende week de Republikeinen vertegenwoordigt in de strijd om de senaatszetel van Alabama, zou in het verleden meerdere minderjarige meisjes hebben betast of aangerand. Ook zou hij zijn functie als openbaar aanklager hebben gebruikt om vrouwen te dwingen te zwijgen over zijn seksuele intimidatie.

De oud-rechter zelf ontkent de meeste aantijgingen. Eerder verdedigde hij aanklachten met het argument dat Maria ook minderjarig was toen zij beviel van Jezus.

De rel rond Moore zorgt ervoor dat de Democraten een kans maken de senaatszetel van Alabama, een normaliter Republikeinse staat, te winnen. De Republikeinen hebben met 52 zetels een kleine meerderheid in de Senaat.

Schandvlek op het land

De plotselinge steun van de Republikeinen aan de omstreden Moore heeft een storm van kritiek gegenereerd, ook binnen de eigen partij. Partijprominent Mitt Romney stelt dat de verkiezing van Moore "een schandvlek op de partij en op het hele land is".

De omstreden Moore haalde in het verleden al regelmatig het nieuws met zijn opvallende uitspraken. Zo stelt hij dat moslims niet in het Amerikaanse congres zouden mogen zitten, wil hij homoseksualiteit strafbaar stellen en noemde hij de aanslagen op 9/11 een straf van God voor de goddeloosheid van de Verenigde Staten.