De natuurbrand in de Amerikaanse staat Californië heeft dinsdagavond een paar honderd huizen verwoest in en rond de Californische stad Ventura.

De bewoners van meer dan tweeduizend huizen zijn uit voorzorg geëvacueerd. Het vuur brak maandag uit in de heuvels ten westen van Ventura en verspreidde zich snel door de hete droge wind die momenteel in het gebied waait.

De brandweer was er dinsdagavond nog niet in geslaagd vat op het vuur te krijgen. Meer dan duizend brandweerlieden zijn ingezet om de branden te bestrijden.

Meer dan tweehonderdduizend huizen in de regio zitten zonder stroom. Diverse snelwegen zijn afgesloten. Gouverneur Jerry Brown heeft de noodtoestand afgekondigd. Tientallen hectaren bos moeten als verloren worden beschouwd.

Chaos

Het vuur heeft tot nu toe het leven gekost aan één persoon. De vrees is dat de windkracht gaat toenemen in kracht en het vuur zich verder zal uitbreiden.

Natuurbranden hebben in oktober ook al tot chaos geleid in Californië. Toen gingen zeker tienduizend gebouwen in vlammen op. Ongeveer veertig mensen kwamen destijds om het leven.