Drie van de tien verdachten die maandag in Malta werden opgepakt in verband met de dood van journalist Daphne Caruana Galizia zijn aangeklaagd voor moord. De anderen zijn op borgtocht vrijgelaten.

Het gaat om Vince Muscat en de broers Alfred en George Degiorgio. Het is onduidelijk of de politie denkt dat de drie zelfstandig te werk zijn gegaan, of dat ze voor anderen werkten. Ze zijn volgens een vriend van Galizia nooit onderwerp geweest van haar artikelen. Voor de rechter verklaarden ze onschuldig te zijn.

Galizia, de bekendste onderzoeksjournalist van Malta, kwam in oktober om toen een krachtige bom haar auto opblies. De moord op de 53-jarige journalist veroorzaakte veel beroering op Malta en leidde onder meer tot demonstraties. Haar onthullende stukken over corruptie onder Maltezer politici en hun banden met de lokale maffia waren erg populair onder de bevolking, maar leverde haar ook veel vijanden op.

De journalist beschuldigde ook medewerkers van premier Joseph Muscat van het exploiteren van buitenlandse brievenbusondernemingen. Muscat noemde de dodelijke aanslag "een barbaarse aanval op de persvrijheid." Hij kondigde onmiddellijk een onderzoek aan.