De bloedige aanslag in Manchester van mei waarbij 22 bezoekers van een concert van Ariana Grande zijn omgekomen, had voorkomen kunnen worden als de Britse veiligheidsdiensten anders hadden gereageerd op informatie over de latere dader Salman Abedi. 

Dat is de conclusie van een dinsdag gepubliceerd rapport van een Britse regeringscommissie.

In het rapport staat dat de veiligheidsdiensten in de maanden voorafgaand aan de aanslag twee keer informatie over Abedi hebben gekregen. Hij bleek lid van een groep voormalige verdachten, maar was nog steeds een persoon die de geheime dienst verder wilde onderzoeken.

Er werd een bijeenkomst belegd om daarover te praten. Maar negen dagen voordat het overleg zou plaatsvinden, blies de 22-jarige Abedi zich op na een concert van het Amerikaanse popidool.

De Britse Abedi had Libische ouders en zou tijdens een reis naar Libië en Syrië in korte tijd zijn geradicaliseerd.

Kort nadat het concert van Grande was afgelopen blies Abedi zich op. Naast dat er 22 bezoekers omkwamen vielen er ook nog eens 250 gewonden. Voordat hij de aanslag pleegde liep de dader urenlang met een zelfgemaakte bom door het centrum van Manchester. Op bewakingsbeelden was hij te zien terwijl hij wandelde door de stad.

Dit gebeurde er tijdens en na de aanslag in Manchester
1
Dit gebeurde er tijdens en na de aanslag in Manchester