Spanje laat het Europese arrestatiebevel tegen de gevluchte Catalaanse president Carles Puigdemont vallen.

Het Spaanse hooggerechtshof zou het arrestatiebevel hebben ingetrokken, omdat Puigdemont en vier leden van zijn kabinet bereidwilligheid zouden hebben getoond om terug te keren naar Spanje.

Puigdemont en de vier kabinetsleden verblijven momenteel in België waar justitie zich zou buigen over het arrestatiebevel. Spanje wil hem en zijn kabinetsleden berechten voor het unilateraal uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië op 27 oktober.

De zitting in een Belgische rechtbank over hun uitlevering op 14 december is hiermee overbodig, aldus de Spaanse justitie.

Borgtocht

Zes leden van het kabinet van Puigdemont die in Spanje waren gebleven, zijn eerder op borgtocht vrijgekomen. Voormalig vicepremier Oriol Junqueras moest vast blijven zitten van de rechter.

Ook ex-minister Joaquim Forn en twee leiders van de actiegroepen ANC en Omnium Cultural blijven vastzitten.

De zes vrijgekomen politici moeten per persoon honderdduizend euro betalen. Ze hebben daarnaast openlijk verklaard niet langer de eenzijdige onafhankelijkheid van Catalonië na te streven.

De acht leden van het voormalige parlement zaten sinds begin november in de cel. Ze werden destijds opgepakt omdat de Spaanse politie vreesde dat ze ook naar het buitenland zouden vertrekken.

Benefietconcert 

Duizenden Catalanen bezochten zaterdagavond nog een pro-Catalaans benefietconcert in Barcelona. Het concert stond in het teken van de toen nog acht opgesloten seperatistenleiders. Met de opbrengst hopen Catalanen hen op borgtocht vrij te laten komen.