​Oostenrijk moet het homohuwelijk invoeren. Het Constitutioneel Hof in het land heeft bepaald dat mensen van hetzelfde geslacht vanaf 2019 met elkaar moeten kunnen trouwen.

Het onderscheid tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap schendt volgens de rechter het discriminatieverbod, zo meldt het Hof dinsdagochtend. Het was voor homostellen sinds 2010 mogelijk om een geregistreerd partnerschap te hebben.

Twee vrouwen brachten de zaak voor de rechter. Zij hadden een geregistreerd partnerschap en wilden graag trouwen. Dat was bij wet niet mogelijk. Een verzoek bij de gemeente van Wenen pakte nadelig uit voor het koppel, waarop ze naar de landelijke rechter stapten.

In 2009 werd het geregistreerd partnerschap goedgekeurd om de discriminatie van paren met hetzelfde geslacht te verminderen. Vanuit "traditionele opvattingen" bleef er wel een duidelijk onderscheid met het huwelijk.

Adopteren

De laatste jaren zijn de twee verbintenissen steeds dichter naar elkaar gegroeid. Zo mogen koppels van hetzelfde geslacht kinderen adopteren. De rechten en plichten van Oostenrijkse homostellen met een geregistreerd partnerschap blijven ongewijzigd.

Belangenorganisatie Homosexuellen Initiative Wien (HOSI) reageerde verheugd op het besluit. "We zijn erg blij", zei HOSI-voorzitter Christian Högl.