De voormalige president van Georgië, Michail Saakasjvili, is dinsdag door zijn aanhangers bevrijd uit een politiebusje, nadat hij was opgepakt in Kiev.

De aanhouding en bevrijding volgden op dramatische taferelen bij het huis van Saakasjvili in de Oekraïense hoofdstad, waar 's ochtends vroeg aanklagers toegang eisten en zijn appartement wilden doorzoeken. 

Saakasjvili, die getrouwd is met de Nederlandse Sandra Roelofs, klom daarop op het dak en dreigde te springen. Oproerpolitie hield volgens Oekraïense media nieuwsgierigen op afstand. 

Aanhouding

Na de aanhouding werd Saakasjvili weggereden door de menigte in een politiebusje. Aanhangers ontzetten het busje en haalden de oud-president uit het voertuig. Hij sprak daarna de juichende mensenmassa toe en liep met één hand nog geboeid door de straat terwijl het volkslied van Oekraïne werd ingezet. 

"Ik roep jullie op tot een vreedzaam protest om president Porosjenko tot aftreden te dwingen. Wees niet bang", zei Saakasjvili door een megafoon waarna de stoet zich naar het parlement begaf.

De Oekraïense openbaar aanklager zei dinsdag dat Saakasjvili 24 uur de tijd krijgt om zich te melden bij de autoriteiten. "Hij kan het land waarvan hij houdt helpen door het onnodige schokken te besparen", aldus de openbaar aanklager. Het Oekraïense Openbaar Ministerie liet dinsdag weten dat Saakasjvili niet wordt uitgeleverd aan Georgië, dat hem zoekt wegens machtsmisbruik.

Conflict 

Saakasjvili woont sinds drie jaar in Oekraïne. De statenloze oud-president heeft een conflict met de president van Oekraïne, Petro Porosjenko, die er niet voor terugdeinst om overheidsdienaren in te zetten tegen zijn politieke vijand. Saakasjvili wordt ervan beschuldigd een criminele organisatie te steunen.

Hij was de drijvende kracht achter een 'mars voor impeachment' die zondag is gehouden. Hij wil Porosjenko afzetten en een jongere politicus op zijn plaats zetten.

Saakasjvili en Porosjenko waren ooit bondgenoten, waarbij de president hem zelfs gouverneur van de provincie Odessa maakte. Aan het eind van die termijn verzuurde de sfeer tussen de twee.

Het Oekraïense Openbaar Ministerie heeft dinsdag laten weten dat Saaksjvili niet wordt uitgeleverd aan Georgië, dat hem zoekt wegens machtsmisbruik.