De Verenigde Naties hebben maandag bij de Iraakse regering gereageerd op een wetsvoorstel dat ertoe moet leiden dat kinderen in het land al op zeer jonge leeftijd mogen trouwen. De VN dringt er bij de regering op aan de rechten te waarborgen van kinderen die in het land al gebukt gaan onder het oorlogsgeweld. 

Onder de nieuwe wetgeving wordt het voor religieuze leiders mogelijk huwelijkscontracten te tekenen en kinderen te trouwen. Volgens tegenstanders betekent dat in bepaalde religieuze kringen kinderen vanaf negen jaar getrouwd mogen worden.

Kinderen "lopen nu het risico van hun jeugd te worden beroofd", aldus de VN, die pleiten voor een minimale leeftijd van achttien jaar.

Kindhuwelijken zijn onder de huidige wetgeving in Irak deels legaal. Officieel moet je achttien jaar zijn, maar met goedkeuring van de ouders mogen meisjes ook op hun vijftiende trouwen. Ongeveer een op de vijf meisjes in Irak is voor haar achttiende getrouwd, meldt Unicef.

Nederland

Huwelijken die onder dwang zijn afgesloten en waarbij een van de partners nog niet de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, worden sinds 5 december 2015 niet meer erkend in Nederland.