Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de laatste versie van het inreisverbod van president Donald Trump volledig toegestaan. Dat betekent dat mensen uit zes overwegend islamitische landen uit de VS mogen worden geweerd, ook als het juridisch verzet daartegen nog doorgaat bij lagere rechtbanken.

De uitspraak heeft als gevolg dat het inreisverbod, dat al op 18 oktober in werking had moeten treden, nu volledig kan worden geëffectueerd. Twee uitspraken van lagere rechtbanken tegen het inreisverbod komen daarmee voorlopig te vervallen.

Het huidige inreisverbod van Trump werd aangekondigd op 24 september en vervangt de twee eerdere inreisverboden die door federale rechters werden geblokkeerd of werden beperkt.

Veiligheid

Het inreisverbod treft ingezeten van Iran, Syrië, Tsjaad, Somalië, Libië en Jemen. Bovendien zijn mensen met de Noord-Koreaanse nationaliteit niet welkom en een aantal regeringsfunctionarissen uit Venezuela. Lagere rechters hadden daarmee al wel ingestemd. 

De regering-Trump wil met de maatregel de terrorismedreiging voor de VS verminderen. De betreffende landen voldoen niet aan de Amerikaanse veiligheidseisen om visa te kunnen verstrekken.

De regering van Trump vroeg het hooggerechtshof in november deze versie volledig goed te keuren. Het Supreme Court gaf, met zeven tegen twee stemmen, gehoor aan het verzoek van de regering de uitspraak van lagere rechters te herroepen. De adviseurs van Trump gokten erop dat het Hof de nieuwste aanpassingen wel zou accepteren.