De Hondurese oppositie beticht de zittende president Juan Orlando Hernández van stembusfraude en accepteert de uitslag van de verkiezingen niet. Hernández lijkt de verkiezingen met een klein verschil te winnen.

 

De nationale kiesraad maakte maandag, nadat alle stemmen waren geteld, bekend dat Hernández is gesteund door 42,98 procent van het electoraat. Zijn rivaal Salvador Nasralla kwam uit op 41,39 procent, ongeveer 52.000 stemmen minder.

Volgens waarnemers kunnen de partijen nog steeds juridische bezwaren aantekenen en de verkiezingscommissie kan ook nog een bredere hertelling overwegen.

"Het vereende volk kan niet worden verslagen", twitterde voormalig tv-ster Nasralla. "Een verenigd Honduras tegen bedrog." Hernández riep, evenals VN-secretaris-generaal António Guterres, op tot kalmte. "We zijn allen Hondurezen. De politieke verschillen mogen niet leiden tot gewelddadige confrontaties."

Vorige week braken na de verkiezingen rellen uit, omdat de uitslag lang op zich liet wachten. Daarbij vielen drie doden en werden winkels geplunderd. 

Begin vorige week leek Nasralla, een voormalig tv-presentator, nog een overtuigende overwinning te behalen op Hernandez, met een voorsprong van 5 procentpunten, nadat ruim de helft van de stemmen was geteld. Nadat de telling meer dan een dag had stilgelegen, begon in de dagen daarna zijn voorsprong steeds verder te slinken.