De afgezette Catalaanse oud-premier Carles Puigdemont en vier van zijn voormalige ministers krijgen volgende week donderdag 14 december om 9.00 uur te horen of België hen uitlevert aan Spanje. Dan spreekt de raadkamer van de rechtbank in Brussel zich uit, melden de advocaten van het vijftal.

De raadslieden hebben maandag geprobeerd de rechters er van te overtuigen dat de uitlevering niet rechtmatig is, mede omdat het risico bestaat dat de mensenrechten worden geschonden.

Madrid wil de oud-bewindslieden berechten voor hun rol bij het uitroepen van de onafhankelijkheid van Catalonië en heeft daarvoor Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd. Puigdemont en zijn medebestuurders werden in oktober ontslagen door de Spaanse regering. Hun is onder meer rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing ten laste gelegd.

Het Brusselse Openbaar Ministerie had eerder al gezegd dat de arrestatiebevelen uitvoerbaar zijn en de uitlevering door kan gaan. Als de rechters daar volgende week mee instemmen, gaan de Catalanen vrijwel zeker in beroep.

Spanje

Zes leden van het kabinet van Puigdemont die niet met hem mee waren gegaan, maar in Spanje waren gebleven, zijn op borgtocht vrijgekomen. Voormalig vicepremier Oriol Junqueras moest vast blijven zitten van de rechter.

Ook ex-minister Joaquim Forn en twee leiders van de actiegroepen ANC en Omnium Cultural blijven vastzitten.

De zes vrijgekomen politici moeten per persoon honderdduizend euro betalen. Ze hebben daarnaast openlijk verklaard niet langer de eenzijdige onafhankelijkheid van Catalonië na te streven.

De acht leden van het voormalige parlement zaten sinds begin november in de cel. Ze werden destijds opgepakt omdat de Spaanse politie vreesde dat ze ook naar het buitenland zouden vertrekken.

Referendum

De autonome regio Catalonië organiseerde begin oktober een referendum, waarbij de meerderheid van de mensen die kwamen stemmen koos voor onafhankelijkheid. Daarop riep het parlement eenzijdig de onafhankelijkheid van de Noord-Spaanse regio uit.

Het Spaanse Hooggerechtshof had het referendum echter verboden. Uiteindelijk besloot de Spaanse regering de Catalaanse parlementariërs naar huis te sturen en hen aan te klagen.