In Honduras zijn vrijdag onlusten uitgebroken, nadat de bekendmaking van de uitslag van de presidentsverkiezingen opnieuw werd uitgesteld. Betogers blokkeerden straten, staken auto's in brand en gooiden stenen richting de politie, die met traangas antwoordde.

Bij de ongeregeldheden viel tenminste één dode en raakten meerdere mensen gewond. De Hondurese regering heeft de politie meer bevoegdheden gegeven om onruststokers aan te pakken. Op verschillende plekken liepen betogingen uit op plunderingen.

Vijf dagen geleden werden de verkiezingen gehouden, maar sindsdien is nog altijd onduidelijk wie ze heeft gewonnen. Het verschil tussen de zittende president Juan Hernandez en de uitdager Salvador Nasralla zou licht in het voordeel zijn van Hernandez. Zaterdag wordt verdergegaan met tellen.

De protesten verliepen in eerste instantie vreedzaam, maar liepen uiteindelijk uit op rellen. Ook winkels werden geplunderd. De VN hebben de kandidaten opgeroepen om hun aanhangers tot bedaren te brengen.

De Hondurese regering stelde vrijdag voor tien dagen een avondklok in als reactie op de onlusten. Ook krijgen de politie en het leger meer bevoegdheden om de openbare orde te bewaren en plunderaars aan te pakken.

Presentator

De president (49) is een gematigde figuur, die een VS-vriendelijk beleid voert. Zijn uitdager is de centrum-links georiënteerde presentator van een tv-show, die aanvankelijk in de peilingen voor de verkiezingen de winst leek te zullen behalen.