Resten van vier raketten die dit jaar door Jemenitische Houthi-rebellen zijn afgevuurd op Saudi-Arabië lijken te zijn ontworpen en gemaakt door de Saodische regionale rivaal Iran. Dat blijkt vrijdag uit een vertrouwelijk rapport opgesteld door VN-waarnemers.

Het onderzoeksverslag van de waarnemers die de internationale sancties tegen Iran in de gaten houden werd ingezien door persbureau Reuters. Als de wapens door Iran aan de Houthi's zijn geleverd, is dat een schending van het wapenembargo dat in april 2015 door de VN werd opgelegd. 

"De ontwerpeigenschappen en omvang van de onderdelen die door het panel zijn geïnspecteerd komen overeen met de bekende specificaties van de Iraanse Qiam-1-raket", schreven de onderzoekers. Ze hebben echter "geen direct bewijs om de tussenpersoon of leverancier te identificeren". 

De regering van de Verenigde Staten dringt aan op nieuwe sancties tegen Iran om het land te straffen. Eerder deze maand beschuldigde de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley het land ervan de Houthi's te hebben bevoorraad met de raket die in juli werd afgeschoten op Saudi-Arabië. 

De Saudi's beschuldigen Iran al sinds voor het begin van de oorlog van het leveren van steun aan de rebellengroep. Iran heeft alle betrokkenheid altijd stellig ontkend, maar heeft nog niet gereageerd op een verzoek op commentaar door Reuters naar aanleiding van het VN-rapport.  

Volgens deskundigen vechten Saudi-Arabië en Iran in Jemen een zogeheten proxy-oorlog uit. Beide landen beschouwen zich als regionale grootmacht. Vooral Saudi-Arabië stelt zich in de afgelopen maanden steeds oorlogszuchtiger op, dankzij de toegenomen macht van de ambitieuze kroonprins Mohammad bin Salman.

Coalitie

Saudi-Arabië leidt een coalitie van zeven Golfstaten, die met steun van de VS en aan de kant van het leger van de internationaal erkende Jemenitische regering strijden tegen de sjiitische Houthi's. Die worden geleid door de voormalige Jemenitische president Ali Abdullah Saleh.

De oorlog in Jemen begon in 2015 en heeft geleid tot wat de VN omschrijft als de meest ernstige humanitaire crisis ter wereld. Zo'n zeven miljoen inwoners van het straatarme land worden direct bedreigd door honger, ziekte en geweld.

Blokkade

Na een onderschepte raketaanval op de Saudische hoofdstad Riyadh op 4 november zonderde de Saudische coalitie Jemen af van de buitenwereld met een blokkade. Het voorkomen van wapensmokkel uit Iran werd genoemd als voornaamste reden voor het cordon. Na grote internationale druk staat de coalitie op dit moment een beperkte aanvoer van VN-hulpgoederen toe.