Paus Franciscus roept landen op Bangladesh onmiddellijk te ondersteunen met materieel om de opvang van Rohingya-vluchtelingen ter plaatse draaglijker te maken.

Dat deed de paus in een speech tijdens zijn bezoek aan Bangladesh. Hij benoemde de Rohingya-vluchtelingen niet als zodanig, hij noemde ze vluchtelingen van de Rakhine-staat.

De benaming 'Rohingya' is omstreden wat het Myanmarees leger betreft. Het leger wordt door onder meer de Verenigde Naties en de Verenigde Staten beschuldigd van etnische zuiveringen tegen Rohingya.

Het bezoek van de paus aan Bangladesh volgt op een diplomatiek gevoelig bezoek aan Myanmar, waar hij in het bijzijn van de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi niet direct refereerde naar de honderdduizenden Rohingya die vanwege het geweld in het land op de vlucht zijn geslagen. 

Bangladesh hoopt dat het bezoek van de paus, dat tot zaterdag duurt, de druk op de internationale gemeenschap zal opvoeren om een oplossing te vinden voor het conflict.  

Terugkeer

De afgelopen maanden zijn zeshonderdduizend Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht uit angst voor het geweld in Myanmar. Vorige week tekenden Bangladesh en Myanmar een intentieverklaring over de terugkeer van de vluchtelingen. VN-vluchtelingenorganisatie UNCHR gaat helpen bij de repatriëring.

Dronebeelden tonen omvang Rohingya-vluchtelingenstroom
60
Dronebeelden tonen omvang Rohingya-vluchtelingenstroom