De 96-jarige oud-SS'er Oskar Gröning is fit genoeg om zijn gevangenisstraf uit te zitten. Dat concludeert de rechtbank in Celle woensdag in hoger beroep.

De landsadvocaat in Hannover had eerder ook het verzoek van de advocaten van de 'boekhouder van Auschwitz' afgewezen om uitstel vanwege gezondheidsreden.

Gröning werd in juli 2015 tot vier jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op driehonderdduizend mensen. Een arts stelde eerder vast dat Gröning gezond genoeg is om achter de tralies te verdwijnen, waar de ex-nazi extra begeleiding moet krijgen.

De Duitser stond terecht voor hulp bij de zogeheten 'Hongarenactie' in de zomer van 1944. Er kwamen toen zeker 137 transporten met 425.000 Hongaarse Joden aan in Auschwitz.

De oud-SS'er gaf tijdens de behandeling van zijn zaak toe geld van gedeporteerde Joden in beheer te hebben genomen en toezicht te hebben gehouden bij de aankomst van transporten bij het vernietigingskamp. Volgens de rechtbank werkte hij daardoor mee aan de moordmachinerie van de nazi's, ook al bracht hij zelf niemand om het leven. 

Vier jaar cel voor 95-jarige kampbewaarder Auschwitz
Vier jaar cel voor 95-jarige kampbewaarder Auschwitz