Het vliegveld op Bali is woensdag weer open. Dat hebben de autoriteiten laten weten. De luchthaven op het Indonesische eiland is al twee dagen dicht omdat de vulkaan Agung veel as uitspuwt.

Het eerste vliegtuig vertrok weer vanaf Bali rond 9.15 uur. Eerder werd verwacht dat het vliegveld pas donderdagochtend open zou gaan.

KLM gaat de vluchten van en naar Bali vrijdag rond 09.00 uur lokale tijd (02.00 uur Nederlandse tijd) hervatten. Dan vertrekt de eerste KLM-vlucht vanuit Denpasar naar Amsterdam, met een tussenstop in Singapore.

KLM zegt in een verklaring op dit moment alle passagiers persoonlijk te benaderen en ze zo snel mogelijk naar hun eindbestemming te brengen. Mogelijk worden sommige passagiers daarom via een andere KLM-partner omgeboekt.

De luchtvaartmaatschappij heeft de vliegtijden voor Denpasar aangepast zodat de vluchten overdag vertrekken en aankomen. Normaal gesproken vliegt KLM 's nachts op Bali.

Gigantische rookpluim na uitbarsting vulkaan Bali
60
Gigantische rookpluim na uitbarsting vulkaan Bali

Rookpluim

Door het sluiten van de luchthaven zijn honderden vluchten geannuleerd en duizenden toeristen gestrand. Een grote rookpluim hing boven de vulkaan, die op zo'n zestig kilometer van het vliegveld ligt.

De vulkaanas is gevaarlijk voor vliegtuigen omdat het turbines van straalmotoren kan beschadigen, brandstof- en koelsystemen kan verstoppen en piloten het zicht kan belemmeren.