Het vliegveld van Denpasar op Bali blijft voor de derde dag op rij gesloten vanwege vulkanische as. Het ministerie van transport van Indonesië heeft woensdag laten weten dat de luchthaven nog in ieder geval tot donderdagochtend 07.00 uur (lokale tijd) dicht blijft vanwege de as die uit de vulkaan Agung komt.

Duizenden reizigers zijn gestrand op het vliegveld. Ruim vierhonderd vluchten zijn al geannuleerd vanwege de vulkaanas die in de lucht hangt en naar het zuiden en zuidwesten in de richting van de luchthaven waait. Een dikke rookpluim hangt momenteel boven de vulkaan Agung, die op zo'n 60 kilometer van het vliegveld ligt.

Een rapport van de lokale luchtverkeersleiding heeft aangetoond dat "de routes van de vliegtuigen verstopt zitten met vulkaanas", zo liet het ministerie weten. Vulkaanas is gevaarlijk, omdat het turbines van straalmotoren kan beschadigen, brandstof- en koelsystemen kan verstoppen en piloten het zicht kan belemmeren.
 

Gigantische rookpluim na uitbarsting vulkaan Bali
60
Gigantische rookpluim na uitbarsting vulkaan Bali

Nederlanders

KLM zorgt voor gratis opvang en maaltijdbonnen voor gestrande reizigers die met de luchtvaartmaatschappij vliegen. 

Reisorganisaties TUI en Corendon verwijzen door naar de luchtvaartmaatschappijen waarmee de reizigers vliegen. Al hebben beide reisorganisaties wel informatie verstrekt aan gestrande reizigers om ze van informatie te voorzien.

Gestrande reizigers op Bali klaagden tot nu toe steen en been over gebrekkige informatie die ze kregen van reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen. Het vliegveld Denpasar blijft tot ten minste donderdagochtend gesloten.