Het Openbaar Ministerie (OM) gaat kijken naar het dossier dat Amnesty International heeft gemaakt over de rol van Shell in Nigeria. Volgens de mensenrechtenorganisatie was Shell actief betrokken bij geweld tegen de Ogoni-bevolking in Nigeria.

Amnesty International heeft Nigeria, Groot-Brittannië en Nederland opgeroepen een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de rol van Shell. ''We gaan het dossier zeer serieus bestuderen en als we aanleiding zien starten we een onderzoek", reageert een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens de mensenrechtenorganisatie blijkt uit interne documenten van Shell en getuigenverklaringen dat het oliebedrijf het Nigeriaanse leger herhaaldelijk aanmoedigde actie te ondernemen tegen protesten van de Ogoni. Inwoners van Ogoniland kwamen in opstand nadat olielekken van Shell enorme milieuschade hadden aangericht.

Shell vroeg volgens Amnesty in 1990 aan een paramilitaire politie-eenheid om 'bescherming' tegen protesten waarop agenten het dorp Umuechem aanvielen en ten minste tachtig mensen doodden. Ook in latere jaren leidden hulpverzoeken van het bedrijf tot bloedvergieten.

De top van Shell zou op de hoogte zijn geweest van dat geweld, maar liet dat de verzoeken niet in de weg staan, beweert Amnesty, dat zegt interne documenten te bezitten die dat bewijzen.

Aangifte

Als het OM geen onderzoek instelt, dan zal Amnesty aangifte doen. Momenteel werkt de mensenrechtenorganisatie aan een strafdossier, wat op termijn aan het OM kan worden gegeven. Wanneer dat dossier klaar is, weet de organisatie niet.

Shell heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de mensenrechtenschendingen. ''Shell heeft niet aangezet tot geweld of dat aangemoedigd. Wij geloven dat de feiten duidelijk zullen aantonen dat Shell niet verantwoordelijk was voor die tragische gebeurtenissen."