Bangladesh wil 100.000 gevluchte Rohingya-moslims tijdelijk opvangen op een eiland in de Golf van Bengalen. De autoriteiten trekken omgerekend bijna 236 miljoen euro uit om Bhashan Char te ontwikkelen en zo geschikt te maken voor vluchtelingenopvang.

Minister Mustafa Kamal (Planning) stelde dat het tijd zal kosten om Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar te repatriëren. Zijn land heeft in de tussentijd een plek nodig om de ontheemde moslims onder te brengen. Het project om 100.000 vluchtelingen te huisvesten op het eiland, moet volgens de minister tegen 2019 zijn afgerond.

Het plan is niet onomstreden. Critici stellen dat het eiland vrijwel onbewoonbaar is. Zo loopt het in de regentijd regelmatig onder water. Ook zijn piraten actief in de omgeving. Toch keurde een regeringscommissie onder leiding van premier Hasina het plan goed.

Meer dan zeshonderdduizend Rohingya zijn sinds eind augustus naar Bangladesh gevlucht uit angst voor het militaire geweld in de deelstaat Rakhine, waar de meeste leden van deze bevolkingsgroep woonden.

Dronebeelden tonen omvang Rohingya-vluchtelingenstroom
60
Dronebeelden tonen omvang Rohingya-vluchtelingenstroom