Binnendringend water veroorzaakte kortsluiting in een accu van de verdwenen Argentijnse onderzeeër. De marine maakte maandag bekend dat vocht terechtkwam in de zogeheten snorkel, waarmee het vaartuig zuurstof kan opnemen.

Onderzeeboot ARA San Juan had, voor de verdwijning, melding gemaakt van de problemen. Daarop kreeg het vaartuig opdracht terug te keren. "Ze moesten de accu isoleren en op een andere accu onder water naar Mar del Plata varen", zei een marinewoordvoerder.

Het schip verdween op 15 november. Omdat de onderzeeër maar voor zeven dagen zuurstof aan boord had, hebben velen de hoop opgegeven dat de 44-koppige bemanning nog levend wordt gevonden.

Vliegtuigen en schepen uit dertien landen zoeken ondertussen verder naar de verdwenen duikboot. 

Slecht onderhouden 

De vermiste onderzeeër was twee dagen voor vertrek nog gekeurd en veilig bevonden. Een woordvoerder van de Argentijnse marine zei dat de onderzeeër anders nooit had mogen vertrekken. 

De Argentijnse president Mauricio Macri zei eerder te verwachten dat de onderzeeër snel zal worden gelokaliseerd. Daarna beloofde hij een "serieus en diepgaand" onderzoek.

Volgens sommige familieleden was het meer dan dertig jaar oude schip door jarenlange bezuinigingen slecht onderhouden.

Onzekerheid over bemanning vermiste onderzeeboot
105
Onzekerheid over bemanning vermiste onderzeeboot