Een federale rechtbank in de Verenigde Staten houdt maandag een hoorzitting over wie de Amerikaanse financiële consumentenautoriteit moet leiden.

 

Bij de Consumer Financial Protection Bureau (CFPB) is momenteel een machtsstrijd gaande. Twee rivaliserende topfunctionarissen claimen de leiding te hebben. De rechter lijkt de knoop te moeten doorhakken, maar een uitspraak kan maanden op zich laten wachten.

De crisis begon toen directeur Richard Cordray opstapte en zijn stafchef Leandra English tot plaatsvervangend CFPB-hoofd benoemde.

Zij stapte naar de rechter toen president Donald Trump vervolgens zijn begrotingsdirecteur Mick Mulvaney aanwees om de leiding voorlopig over te nemen.

English claimde bij haar gang naar de rechter de rechtmatige directeur te zijn. Ook stuurde ze een e-mail naar CFPB-medewerkers die ze volgens een bron ondertekende met ''waarnemend directeur''.

Mulvaney eigende zich ondertussen het kantoor van Cordray toe en gaf personeelsleden opdracht alle instructies van zijn rivaal te negeren.

De Senaat heeft uiteindelijk het laatste woord over de definitieve vervanger van Cordray. Eerder liet ook Donald Trump al van zich horen.

Hij schreef op Twitter dat het onder de afgezwaaide directeur ''die was uitgekozen door de vorige regering'' een puinhoop was bij de CFPB.