De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bereid ''serieuze en eerlijke'' gesprekken te voeren met de sociaaldemocratische SPD over het vormen van een stabiele regering.

"Natuurlijk weten we dat dergelijke gesprekken altijd compromissen vereisen'', benadrukte ze maandag tijdens een persconferentie van de CDU.

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft Merkel, CSU-leider Horst Seehofer en SPD-voorman Martin Schulz uitgenodigd om donderdag te komen praten. Eerder mislukten de onderhandelingen over een zogenoemde 'Jamaica-coalitie' door het afhaken van de liberale FDP.

Seehofer sprak tegenover Bild am Sonntag al een voorkeur uit voor een nieuwe 'grote coalitie' met CDU/CSU en SPD. ''Het is in elk geval beter dan een coalitie met FDP en de Groenen, nieuwe verkiezingen of een minderheidsregering", meent Seehofer.

Meerdere CDU-politici hebben gezegd de SPD bij mogelijke onderhandelingen over een coalitie niet onder druk te willen zetten om snel tot een akkoord te komen. Ze spraken de verwachting uit dat pas na de jaarwisseling serieuze gesprekken gevoerd kunnen worden.