Het vliegveld van Bali is gesloten nadat de autoriteiten op het Indonesische eiland het hoogste dreigingsniveau hebben ingesteld vanwege de uitbraak van de vulkaan Agung.

De vulkaan spuwt momenteel nog vooral as uit, maar de uitbarstingen worden heviger. De knallen zijn zeker twaalf kilometer verderop nog te horen.

Daarnaast is in de krater van de vulkaan magma te zien. Volgens de rampenbestrijdingsdienst BNPB duidt dat erop dat een uitbarsting ieder moment kan gebeuren. 

Er wordt al gewaarschuwd om op te passen voor koude lava. Koude lava, ook wel lahar genoemd, kan modderstromen veroorzaken. Die stromen zijn erg gevaarlijk en kunnen huizen, bruggen en wegen kapot maken. 

Al 40.000 omwonenden zijn geëvacueerd. Nog tienduizenden mensen die in een straal van tien kilometer van de vulkaan wonen, moeten nog vertrekken volgens de veiligheidsdiensten van Bali. In afwachting van een grote uitbarsting wordt opgeroepen om zo snel mogelijk te vertrekken. De vulkaan ligt in het noordoosten van Bali op ongeveer 70 kilometer van de populaire badplaatsen Kuta en Seminyak. 

Door de sluiting van het vliegveld zitten honderden mensen vast op de luchthaven, omdat hun vluchten niet vertrekken. Er zijn inmiddels al 445 vluchten geannuleerd of vertraagd.

Gigantische rookpluim na uitbarsting vulkaan Bali
60
Gigantische rookpluim na uitbarsting vulkaan Bali

Nederlanders

Op Bali verblijven momenteel honderden Nederlandse vakantiegangers. Zo'n 330 mensen zijn met reisorganisatie TUI naar het Indonesische eilandparadijs gereisd, ongeveer 250 Nederlanders boekten bij Corendon, laten de bedrijven desgevraagd weten. Op Bali zijn ook tal van kleine reisbureaus actief. Ook gaan veel mensen er op eigen gelegenheid naartoe.

Tot nog toe ervaren de vakantievierders geen grote problemen door de uitbarsting. ''De hotelzones liggen 70 kilometer van de vulkaan af, er is al lang niemand meer in de directe cirkel.''

1963

De vulkaan barstte ook al dinsdag uit. Toen ontstond een grotere rookpluim dan dit weekend. Bij de voorlaatste uitbarsting van de vulkaan, in 1963, vonden meer dan duizend mensen de dood en werden diverse dorpen verwoest.