In Roemenië hebben zondag tienduizenden mensen opnieuw geprotesteerd tegen plannen van de sociaal-liberale regering om het strafrecht tegen corruptie te versoepelen.

Volgens plaatselijke media marcheerden zo'n dertigduizend mensen naar het parlementsgebouw in de hoofdstad Boekarest na een protestoproep van 39 maatschappelijke organisaties en de twee grootste vakbondsfederaties. ''Rechtvaardigheid, geen corruptie. Rode pest, dieven'', riepen de demonstranten.

Zo'n twintigduizend anderen demonstreerden in zeventig andere plaatsen. 

De protesten waren voornamelijk gericht tegen de twee parlementsvoorzitters Liviu Dragnea (Huis van Afgevaardigden) en Calin Popescu Tariceanu (Senaat). Beiden staan in het vizier van justitie op beschuldiging van corruptie. Dragnea is eerder veroordeeld voor verkiezingsmanipulatie.

Tienduizenden mensen straat op in Roemenië
24
Tienduizenden mensen straat op in Roemenië

Volkswoede

Het kabinet van premier Sorin Grindeanu riep eind januari ook al de volkswoede over zich af met een poging een campagne tegen corruptie af te zwakken. Het gewraakte besluit werd teruggedraaid na massale protesten, en de bedenker ervan, minister van Justitie Florin Iordache, trad af.

In juni werd ook Grindeanu door zijn eigen partij naar huis gestuurd - omdat hij was geweken voor de druk van de demonstranten - en werd partijgenoot Midai Tuhose premier.

Regeringspartij Sociaaldemocraten (PSD) kwam eerder deze maand onder druk van Dragnea en Tariceanu met een nieuw wetsvoorstel, dat volgens de betogers ook een enorme klap voor de strijd tegen corruptie zou betekenen. 

Rechters

Onder de nieuwe regels zou de justitieminister de bevoegdheid hebben om de procureurs-generaal van het Roemeense Openbaar Ministerie te benoemen en ontslaan en zouden de bevoegdheden van het bureau van de speciale aanklager tegen corruptie (DNA) aan banden worden gelegd. Zo mogen rechters die worden verdacht van corruptie niet langer worden onderzocht.

Ook zou de nieuwe wet toestaan dat iemand met een strafblad tot president kan worden verkozen.  

Volgens de regering is de wet noodzakelijk om de politieke onafhankelijkheid van de rechtsprekende macht te garanderen. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door het Roemeens parlement.