De afgetreden president van Zimbabwe, Robert Mugabe, krijgt een gouden handdruk van enkele miljoenen. De exacte bedragen zijn nog niet bekend, maar een prominent lid van regeringspartij Zanu-PF heeft tegen Zimbabwaanse en Britse media gezegd dat het om minstens 10 miljoen Amerikaanse dollars (8,5 miljoen euro) gaat.

Mugabe zou in elk geval direct 5 miljoen Amerikaanse dollar (4,35 miljoen euro) contant krijgen. De rest van het bedrag zou de komende maanden worden betaald. Ook krijgt de voormalige president zijn salaris van 150.000 dollar tot aan zijn dood doorbetaald. Daarna zal zijn vrouw Grace voor de rest van haar leven de helft van dat bedrag ontvangen.

Voorafgaand aan zijn benoeming heeft Emmerson Mnangagwa, de nieuwe president van Zimbabwe, maximale veiligheid en een goed bestaan gegarandeerd aan zijn voorganger en diens familie.

Rechtszaak

De voormalig minister van Financiën van het kabinet van Mugabe, Ignatius Chombo, stond zaterdag voor de rechter wegens corruptie. Chombo was tijdens de militaire machtsovername vastgezet en is volgens zijn advocaat mishandeld in de cel. De politie ontkent dat.

Tegelijkertijd heeft het Hooggerechtshof laten weten dat de militaire machtsovername grondwettelijk en legaal was. Het ontslag van toenmalig vice-president Emmerson Mnangagwa is nietig verklaard.

Mnangagwa heeft Mugabe ondertussen opgevolgd als president van Zimbabwe.