Vliegtuigen met hulpverleners van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) zijn zaterdag geland in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Het is de eerste hulp sinds de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië het land twee weken geleden afgrendelde van de buitenwereld. Er zouden ook hulpgoederen onderweg zijn.

Een woordvoerder van het WFP bevestigde zaterdag dat het eerste toestel veilig was aangekomen en de Jemenitische autoriteiten meldden in de loop van de ochtend meer landingen.

De Saudische coalitie, die in Jemen aan de kant van het regeringsleger strijdt tegen de sjiitische Houthi-beweging, maakte woensdag bekend de aanvoer van hulp via de havensteden Hodeidah en Salif en het vliegveld van Sanaa toe te staan. 

De Saudische autoriteiten hebben bekendgemaakt dat er 42 vergunningen zijn verstrekt voor transporten van hulpgoederen zoals voedsel en geneesmiddelen door de lucht en over zee, maar volgens de havenautoriteiten in Hodeidah is de eerste van die zendingen nog niet gearriveerd en worden er vooralsnog geen schepen verwacht.

Twee weken geleden werd de blokkade van Jemen opgelegd,volgens de Saudiërs om te voorkomen dat de Houthi's door Iran kunnen worden voorzien van wapens. Het cordon volgde op een aanval met een raket op de Saudische hoofdstad Riyadh, die tijdig werd onderschept. Iran ontkent wapens te leveren aan de rebellen. 

Ergste crisis

De oorlog in het straatarme Jemen heeft geleid tot een humanitaire crisis die door de VN wordt omschreven als de meest ernstige ter wereld en potentieel de dodelijkste hongersnood in decennia. Zeven miljoen Jemenieten worden bedreigd door een gebrek aan voedsel en medicijnen en epidemieën van ziektes zoals cholera.

De VN waarschuwt dat de hoeveelheid hulpzendingen die nu worden doorgelaten niet genoeg zullen zijn om de hongersnood af te wenden.