De Egyptische strijdkrachten hebben luchtaanvallen uitgevoerd na de bloedige aanval op een moskee in Bir-al-Abed, waarbij vrijdagmiddag zeker 235 doden vielen. 

Het leger bestookte volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten doelen in bergachtige gebieden rond de stad in het noorden van de Sinaï-woestijn. Men vermoedt dat de daders van de aanslag zich daar schuilhouden.

De Egyptische president Abdel Fattah al Sisi belegde direct na de aanslag een crisisbijeenkomst. Hij kondigde in de nasleep van de "laffe aanval" hard op te zullen optreden tegen alle betrokkenen. "De strijdkrachten en de politie zullen onze martelaren wreken en de veiligheid en stabiliteit herstellen", beloofde de Egyptische leider in een toespraak. De regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Vrijdaggebed

Vrijdagmiddag richtten extremisten een bloedbad aan bij de Al Rawdah-moskee in Bir-al-Abed. Ze lieten volgens de veiligheidsdiensten diverse bommen ontploffen, en openden vervolgens vanuit de auto het vuur op gelovigen die net naar buiten kwamen na het vrijdaggebed. Zeker 235 mensen kwamen om het leven en 109 personen raakten gewond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. In het gebied vecht het leger al enige tijd tegen militanten die banden hebben met Islamitische Staat. De veiligheidstroepen zijn vaak het doelwit van de aanslagen, maar ook christelijke kerken en pelgrims zijn de afgelopen tijd getroffen.