Door een bomaanslag en gevechten bij een moskee in het Egyptische Bir-al-Abed in de Sinaï zijn vrijdag zeker 235 doden gevallen. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie. Meer dan honderd mensen raakten gewond. 

Meerdere personen lieten volgens de veiligheidsdiensten diverse bommen ontploffen bij de Al Rawdah-moskee in Bir-al-Abed, en openden vervolgens vanuit de auto het vuur op gelovigen die net naar buiten kwamen na het vrijdaggebed.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Staatsmedia toonden beelden van bebloede slachtoffers en lichamen die waren bedekt met dekens. "Ze schoten op mensen die de moskee verlieten na een bomexplosie", zei een inwoner tegen persbureau Reuters. "Ze vuurden ook op de ambulances." Volgens getuigen waren bij de aanval ongeveer veertig aanvallers betrokken. 

Volgens een hoge functionaris binnen de veiligheidsdiensten sloegen de extremisten op de vlucht toen de veiligheidstroepen arriveerden. Gewapende omwonenden zouden hebben geprobeerd de aanvallers te dwarsbomen. 

Enkele uren na de aanslag voerde het Egyptische leger luchtaanvallen uit op doelen in bergachtige gebieden rond Bir-al-Abed. Het leger vermoedt dat de daders van de aanslag zich in de buurt van de stad schuilhouden.

Sinaï

Bir-al-Abed ligt in het noorden van de Sinaï-woestijn, zo'n veertig kilometer ten westen van El-Arish. In het gebied vecht het leger al enige tijd tegen militanten die gelieerd zijn aan Al-Qaeda. De veiligheidstroepen zijn vaak het doelwit van de aanslagen, maar ook christelijke kerken en pelgrims zijn de afgelopen tijd getroffen.

De Egyptische president Abdel Fattah al Sisi belegde direct na de aanslag een crisisbijeenkomst. Hij kondigde in de nasleep van de "laffe aanval" hard op te zullen optreden tegen alle betrokkenen. "De strijdkrachten en de politie zullen onze martelaren wreken en de veiligheid en stabiliteit herstellen", beloofde de Egyptische leider in een toespraak.

De regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.